Friday, July 6, 2012

Ne Kadar Özgürsünüz?



Ne kadar özgür yaşıyoruz, aslında etrafımıza bağımlı yaşayan topluluklar mıyız? Verdiğimiz kararların ne kadarı gerçekten kendimize ait? Bize dayatılanlar, yapılması gerekenler ve kendi isteklerimiz üçgeninde dengeyi ne kadar sağlayabiliyoruz?

Dengeyi sağlamak için en önemli adım nelerden vazgeçeceğimize karar vermek. Hayatta sadeliği yakalamak istiyorsak önce nasıl bir hayat istediğimizi bilmemiz gerekir. Ne istediğimizi bulmak muhakkak vazgeçeceklerimizi doğuracaktır. Farkına vardıklarımızdan o veya bu bahaneyle vazgeçmezsek sıkıştığımız noktada yaşamaya devam etmemiz olasıdır. Vazgeçişler özgürlüğü getirecektir. Ne istediğimizi bulduktan sonra yaşayacağımız hayat bence tatminin başlayacağı yerdir.

Hayattan alacağımız tatminler, isteklerimiz ve onların gerçekleşmesi ile ilintilidir. Özgür olmadığımız müddetçe tatmin olmaktan bahsedebileceğimizi zannetmiyorum. Başkalarının arzularına bağlı yaşayarak nasıl hoşnut olduğumuz bir yaşam kurabiliriz? Başkalarının belirlediği çizgilerde ancak kendi hayatımızdaki yardımcı oyunculuk rolünü üstlenebiliriz. Bize bu hayatta düşen başrolü seçmektir, hem de korkusuzca! Ancak o zaman sahipleneceğimiz bir hayata kavuşuruz. Yapmamız gerekenler, yapmak istediklerimiz ve başkalarını hoş tutma üçlemesindeki belirlediğimiz saf hayatımızın akışında can alıcı bir öneme sahiptir.

Tatil programlarının arasına sıkıştığımız şu günlerde durup bir an düşünecek fırsatımız olursa yaşadığımız hayatın ne kadarının bize ait olduğunu anlamanın farkındalık yaratacağına inanarak bu yazıyı yazıyorum. Umuyorum her birimiz kendi hayatlarımız için doğru rolü üstlenmeyi hedef koyabiliriz.

İyi tatiller dilerim.

SERRA ORUÇ
YAŞAM KOÇU

No comments:

Post a Comment